Ipak može

Povod za ovaj post je moja želja da sumiram nešto pozitivno što se desilo, da konkretizujem pomaknuće do kojeg je u međuvremenu došlo.

Operateri mobilne telefonije koje sam pomenuo u članku “Opšti neuslovi” zbog nemogućnosti dobijanja teksta ugovora na uvid pre potpisivanja ugovora su odreagovali tako što su svi postavili ažurne Opšte uslove i sve korisničke ugovore na svoje Internet prezentacije, i to:

Mobilna telefonije Srbije – http://www.mts.telekom.rs/index.php/pretplatnicki-ugovor.html
Telenor Srbija – http://www.telenor.rs/sr/O-Telenoru/Telenor-u-Srbiji/Podaci-kompanije/Opsti-uslovi/
VIP Mobile – http://www.vipmobile.rs/o-vipu/o-nama-/opsti-uslovi.198.html

Smatram da je najnormalnija stvar da Opšti uslovi i konkretni ugovori kojima potrošač pristupa (dakle adhezioni, ugovori po pristupu, odnosno formuralni ugovori) budu dostupni potrošaču pre nego što ih zaključi. Svakom potrošaču na ovaj način je pružena mogućnost da sve pročita, uporedi i izabere prema svojoj volji. Ovo se ne odnosi samo na operatere mobilne telefonije već i na komunalna preduzeća, elektrodistribuciju, dobavljače gasa, operatere fiksne telefonije, prevoznike gradskog i međugradskog saobraćaja, banke, i sve druge koji imaju ugovore po pristupu.

Drugi događaj koji me je podstakao na ovakav naslov je izvoz robe preko pošte. Olakšan izvoz. Jednostavan izvoz. Evo su članci u Press Online: http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/191142/PostEksport i na B92: http://www.b92.net/biz/vesti/Cvetković preporučuje PTT

Kao kuriozitet koji sam saznao u vezi sa servisom Post Eksport (molim ne mešati sa Post Ekspress) u razgovoru sa Bojanom Nikolić direktorkom samostalnog sektora za kurirske ekspres i paketske usluge JP PTT “Srbija” je da je prvi artikal izvezen putem ove usluge bio tepih, iz Pirota, za Bugarsku. Takođe, trenutno najveći korisnik ove usluge je preduzeće “Mikroleketronika” iz prestonice Fejsbuka – Lajkovca. Svaka sličnost sa postojećim šalama je (nadam se) slučajna. Takođe, Pošta priprema još jedan servis nazvan Web Express čiji video prikaz funkcionisanja možete pogledati ovde.

Kad već sumiram pomaknuća, želim da navedem neka koja su se desila u poslednjih godinu dana u ovoj oblasti, a za koje je odgovorna Država. Prvo, izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama ukinut je ceo Tarifni broj 51, a samim tim i veliki broj sitnih taksi vezan za carinjenje, obavljanje izvoza i uvoza. Dalje, podignut je limit za uvoz robe bez carinjenja sa 25/45 evra na 50/70 evra i objašnjene su carinske procedure. Takođe, elektronski račun je dobio istu pravnu i upotrebnu vrednost kao i papirni račun (Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-552/2011-04 od 29.6.2011. godine), i predložen je novi Zakon o računovodstvu. Veoma bitno, dobijeno je Mišljenje Narodne Banke Srbije prema kome ne postoje prepreke za poslovanje PayPal-a u Srbiji.

Znam da elektronska trgovina i elektronski servisi još ne funkcionišu onako kako treba. I znam da nemam vremena da čekam. Hoću sad i hoću sve! Ali činjenica je da se nešto pomerilo i to u pravom smeru. I to treba konstatovati.

Vidite da ipak može.

Sa svega navedenog, želim da uputim moju ličnu zahvalnost na radu, koji uveliko prevazilazi uobičajeni rad “državnih službenika”, Jasni Matić, Slobodanu Markoviću i Stefanu Lazareviću. Naročito sam zahvalan Zoranu Torbici koji predstavlja sponu između Internet zajednice i Države.

Napomena: Ja nemam problem sa imenovanjem ljudi. Ako ga Vi imate, onda je to Vaš problem.


8 Responses to Ipak može

 1. Sjajne vesti, jako mi je drago da smo konačno krenuli napred. Malim koracima, ali bitno je da se ne stoji u mestu i ne ide unazad, što je bio slučaj svih prethodnih godina.

  Svaka čast na animiranju mobilnih operatera da postave ugovore na sajtove, eto dokaza da i velike kompanije osluškuju mišljenja svojih korisnika, samo se treba dovoljno glasno pobuniti ako nešto nije u redu.

  Ko ne zna, Banka Intesa, koja nudi jedini pravi peyment procesor u Srbiji, smanjila je kriterijume za korišćenje njihovog E-commerce sistema za online naplatu karticama, tako da sada i mala privreda uz dobar biznis plan može da implementira ovu uslugu i počne da naplaćuje svoje online usluge ili prodaju robe karticama.

  Polako ali sigurno i Srbija ulazi u 21. vek… Da nastavimo samo napred, nema okretanja unazad. 😉

 2. Gde se nađosmo u ova crna vremena 🙂

 3. zubarica says:

  Vaša uloga, kao čoveka sa određenim znanjem i nastupom – je nemerljiva; hvala vam na ovom tekstu :).

  Sve najbolje.

 4. Milos says:

  Naravno da moze. treba imati strpljenja i ukazivati na prave primere. Secas se nase diskusije sa bizbuzz/a…. bravo za akciju

 5. zoran drenkovic says:

  Dodao bih da ako se ne krecemo dovoljno brzo kao i okruzenje, opet zaostajemo. stoga nije dovoljno ici malim koracima. pomak je za pohvalu, ali ima jos dosta posla…

 6. Mislim da je ovde najvažnija ova rečenica:

  “Vidite da ipak može.”

  I sve je ovo još jedna potvrda moći jednog “male” zajednice kakva je twitter zajednica u Srbiji.

  Sjajno i svaka čast Ptiki !

 7. Ivan Buncic says:

  Bravo Ptiki.. Ali Torbica je spona .. How convenient ! haha sjajno!

 8. Bojan says:

  Baš danas mi je trebalo ovo za Telenor, pa se setih ove tvoje akcije. Red je i da se zahvalim. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.